Maratón? Tréner je zatiaľ proti!

24.05.2013 17:07

Čo je s Katarínou Berešovou? Ukončila azda sľubne rozvíjajúcu sa kariéru? – vyzvedali mnohí fanúšikovia maratónu. Oprávnene. Naša londýnska olympionička sa totiž vytratila z bežeckej scény, jej meno sa celú jar neobjavilo vo výsledkových listinách.

 

Naša najlepšia vytrvalkyňa Katarína Berešová po únavovej zlomenine opäť naplno trénuje. 

 

Obavy sú zbytočné. Berešová ďalej trénuje, dokonca minulý víkend skončila na Grand Prix vo švajčiarskom Berne v cestnom behu na 10 míľ ôsma. Treba však dodať, že to boli jej prvé vážne preteky po bezmála dvojmesačnej pauze zavinenej zranením. „Katke 12. februára praskla predpriehlavková kosť na pravom chodidle. Klasická únavová zlomenina,“ vysvetľuje Berešovej dlhoročný tréner, michalovský športový lekár Gabriel Valiska.

Sedem či osem týždňov vôbec nebehala. Tréning sme plátali, ako sme vedeli. Kondičku si udržiavvala 1,5 až 2-hodinovými jazdami na stacionárnom bicykli a špeciálnymi cvičeniami v bazéne, ktoré iimitovali 200-metrové bežecké úseky. Neskôr pribudli cvičenia vo fitku na

stepperi, takže celý čas si srdiečko udržiavala v dobrej kondícii.“

 

Dvadsaťpäťročná Trebišovčanka, ktorá bude naďalej obliekať dres košického klubu Obal servis, behá seriózne len štvrtý týždeň. Vraj to na jej štýle aj vidieť. „Nič sa nedá robiť, výpadok bol citeľný. Fyzicky je nna tom dobre, ale musí sa ešte prebudiť bežecky,“ pripomína Valiska.

 

Katarína Berešová má z minulého roka splnený v maratóne limit na svetový šampionát v auguste v Moskve. Či však v ruskej metropole pobeží, je otázne. Tréner by bol radšej, keby sa jej podarilo kvalifikovať na júlovú Svetovú univerziádu v ruskej Kazani, kde by štartovala v polmaratóne. Hoci na košickej Technickej univerzite promovala už vlani, pravidlá umožňujú účasť na univerziáde aj športovcom rok po skončení štúdia.„Majstrovstvá sveta sú lákadlo, ale vzhľadom na tréningový výpadok by bolo z časového hľadiska veľmi náročné pripraviť sa na tento vrchol roka. Preto nám padlo vhod, keď sme sa dozvedeli, že by Katka mohla bežať polovičnú trať na univerziáde. Pravda, najprv musí splniť limit 1:18:00 h,“ vraví tréner.

 

Prvý pokus o prekonanie nominačného výkonu absolvuje Berešová už v sobotu v Žiari nad Hronom na majstrovstvách Slovenska v polmaratóne.

Nemal by to byť problém, tempo 3:41 – 3:42 min na kilometer by aj po všetkých peripetiách mal byť v jej silách,“ odhaduje Valiska.

Kedy však pobeží londýnska olympionička svoj ďalší, v poradí piaty maratón? Tréner by bol najradšej, keby až na budúci rok. „Lákajú ju do Košíc na jubilejný 90. ročník MMM, no poviem úprimne, najlepšie by bolo, keby v tomto roku nebežala nijaký a venovala čas i energiu zlepšeniu svojej rýchlosti.“

 

Berešová ňou naozaj neoplýva, čo jasne dokumentujú jej osobné rekordy na dráhe 16:50,9 na 5000 m a 34:36,34 na 10 000 m. Gabriel Valiska: „Keby sa

mi podarilo zrýchliť Katku na 16:10 – 16:20 na päťke a 33:30 na desiatke, bol by to dobrý predpoklad, aby v maratóne skresala zo svojho osobného rekordu 2:39:11 ešte 4 až 5 minút.“

 

zdroj:denník šport

counter.php