Olympijský limit za štyristo eur

03.11.2011 15:15

Naša najlepšia vytrvalkyňa KATARÍNA BEREŠOVÁ sa pripravuje v skromných podmienkach

Ak by ste kdekoľvek vo svete ponúkli športovcovi na rok 300 alebo 400 eur a povedali by ste mu, že tieto peniaze má na to, aby splnil olympijský limit, s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou by sa vám vysmial a zrejme by si aj zaťukal na čelo, či ste sa náhodou nezbláznili. Lenže na Slovensku, kde je naozaj možné asi všetko, máme aj takého športovca. Za štyri stovky štátnej podpory splnil nominačné kritérium na londýnsku olympiádu. A nie v hocijakej disciplíne, ale rovno na najnáročnejšej vytrvaleckej trati - maratóne.

Trebišovčanka Katarína Berešová, ktorá v nedeľu zvládla Frankfurtský maratón za 2:39:11 h a splnila B-limit na OH 2012, dostala tento rok na prípravu zo štátnych zdrojov (Národné športové centrum – NŠC) presne 400 eur. Rok predtým dokonca ani toľko nie. Ôsmej z ME 2009 do 22 rokov v behu na 10 000 m odklepol Slovenský atletický zväz (SAZ) tri stovky. Spočítané, podčiarknuté – dovedna 700 eur za dva roky!

„Pomáhame si ako vieme, mnohé veci robíme na kolene, všelijako ich plátame. Katkine podmienky nemôžem nazvať inak ako čisto amatérske,“ vraví Berešovej michalovský tréner Gabriel Valiska. „Hľadáme vždy najlacnejšie možnosti, lebo peňazí nazvyš niet a ani teraz netušíme, či môžeme po splnení olympijského limitu očakávať zlepšenie našich skromných podmienok.“

Pozrime sa s koučovým prispením, čo mala naša najlepšia vytrvalkyňa a nádejná londýnska olympionička k dispozícii v tomto roku. Za peniaze z NŠC absolvovala jedno trojtýždňové sústredenie na Štrbskom Plese. Samozrejme, musela si hľadať čo najlacnejšie ubytovanie, aby sa zmestila do 400-eurového limitu. Počas veľkonočných sviatkov jej klub TJ Obal servis Košice zaplatil trojdňový minikemp za 70 eur a v čase prípravy na maratónsky debut na MMM v Košiciach trojtýždňové sústredenie v hoteli FIS na Štrbskom Plese v hodnote 800 eur. „Konečne mala komfortnejšie bývanie i plnú penziu,“ pripomenie tréner Valiska. Ani tam to však nebolo ideálne – nemala k dispozícii maséra a do sauny mohla ísť len vtedy, keď sa nahlásil dostatočný počet ľudí... Po košickom a pred frankfurtským maratónom jej potom ešte klub zaplatil trojdňové sústredenie vo Vysokých Tatrách, ktoré vyšlo tiež maximálne na 70 eur.

Dvadsaťštyriročnej vytrvalkyni – vysokoškoláčke pomáha košický TJ Obal servis každý mesiac 100-eurovým príspevkom na internát a stravu, dva-trikrát do roka jej kúpi iontové nápoje a vybavil jej masáže u fyzioterapeuta Pavla Madára. O výstroj sa jej stará spoločnosť Asics, ročne dostane tovar v hodnote približne 800 eur. Minerály a vitamíny – najmä vápnik a železo – zabezpečuje tréner a lekár v jednej osobe Gabriel Valiska. Celkovo ide o ročné peňažné a nepeňažné plnenie v hodnote približne 4000 eur, pričom príspevok štátu na nádejnú olympioničku je sotva 10 percent!

„Na splnenie londýnskeho limitu som sa pripravovala v skromných podmienkach s minimálnym množstvom financií. Verím, že teraz sa to zlepší a budem môcť v zime vycestovať prvýkrát do tepla na nejaké zahraničné sústredenie,“ nádeja sa Katarína Berešová. „Pripravovať sa na maratón na snehu a ľade pri mínusových teplotách, ako som to roky robila u nás doma, vôbec nie je ideálne.“

Dvojica, ktorá sa nevzdáva ani v ťažkých podmienkach - maratónkyňa Katarína Berešová a jej kouč Gabriel Valiska.

BEREŠOVEJ NÁKLADY NA PRÍPRAVU V ROKU 2011

3-TÝŽDŇOVÉ SÚSTREDENIE (ŠT. PLESO)400 EUR
3-DŇOVÉ SÚSTREDENIE70 EUR
3-TÝŽDŇOVÉ SÚSTREDENIE (ŠT. PLESO – FIS)800 EUR
3-DŇOVÉ SÚSTREDENIE70 EUR
VÝSTROJ800 EUR
PRÍSPEVOK KLUBU100 EUR/MESIAC

 

zdroj: denník šport