V Košiciach sa predstaví vyše 1100 žien

25.09.2013 07:34

    Katarína Berešová absolvuje v Košiciach polmaratón, ale chce byť nápomocná aj maratónkyniam

    V roku 1980 trať Medzinárdného maratónu mieru (MMM) v Košiciach absolvovalo prvých 14 žien, čo bolo niečo viac ako jedno percento zo štartovného poľa. Na jubilejný 90. ročník sa ich v nedeľu 6. októbra 2013 postaví vo všetkých hlavných kategóriách vyše 1100 a ďalšia tisícka sa nájde v doplnkových disciplínach. "Zaujímavý nárast zaznamenal najmä maratón. Vlani ho absolvovalo 67 žien, tento rok je zatiaľ prihlásených 208 ich nasledovníčok," píše sa v tlačovej správe organizátorov MMM.

    Medzi hlavné favoritky ženského maratónu v Košiciach budú patriť Keňanky a Etiópčanky. Určite tam treba rátať vlaňajšiu víťazku Hellen Wanjiku Muogovú (28) z Kene s osobným rekordom 2:27:16 h, či mladú Etiópčanku Martu Lemu Megrovú (23). Tá začala s maratónmi len v tejto sezóne a už má na konte 2:31:01. Lákadlom pre slovenských fanúšikov bude štart Kataríny Berešovej v polmaratóne, ktorá si minulý víkend v nemeckom Karlsruhe vylepšila osobný rekord na tejto trati o vyše minútu na 1:13:32 h. Čoskoro 26-ročná rodáčka z Trebišová triumfovala na košickom polmaratóne v minulosti už päťkrát.
    "Verím, že v Košiciach budem nápomocná zahraničným vytrvalkyniam, ktoré sa postavia na štart maratónu. Samozrejme, rada by som si zlepšila aj svoj najlepší čas v polmaratóne. To, že sa mi v poslednom čase darí, je výsledok náročnej práce od jari tohto roku s mojím trénerom pánom Valiskom. Pokúšame sa zmeniť zlé návyky a stereotypy môjho bežeckého štýlu a celkom nám to ide,“ komentovala Katarína Berešová.

    Women Friendly Marathon (WFM) je aktivitou, ktorá v niekoľkých rovinách iniciuje otázky ako sprístupniť a spopularizovať beh a maratón ženám. Všetky, ktoré sa postavia na štart 90. ročníka MMM, ponesú symbolicky na svojich štartových číslach logo projektu, ktorého partnerom sa stala spoločnosť Východoslovenská energetika. Aj vďaka tomu, bolo možné realizovať materiálne a organizačné zabezpečenie projektu. Jeho najmarkantnejšou aktivitou je 26-týždňový tréningový kemp, ktorý bude ukončený pre tento rok vo štvrtok 3. októbra. Viacero dievčat a žien z kempu sa postaví aj na štart MMM.

 

zdroj:SITA

counter.php