Devínsky víťazi snívajú o londýnskej olympiáde

22.04.2012 22:17

 

Bežecká horúčka stúpa. Najstarší slovenský beh je aj najpopulárnejší. Jeho 65. ročník mal na štarte rekordných takmer 5300 účastníkov.

V premiére pred 91 rokmi sa spod Devína do centra Bratislavy vydalo 37 bežcov, včera ich prvý raz bolo vyše päťtisíc.

Najstarší slovenský beh je aj najpopulárnejší, prívlastok národný nesie právom. Na 65. ročník sa zaregistrovalo 6490 účastníkov (vrátane tzv. malého Devína). Časť z nich odvábili ťažké ranné mraky nad mestom (napokon z nich ani nekvaplo), ale aj tak padol lanský rekord (4455): na trať ich vybehlo 5267.

Ako najstarší Košičan Roman Navrátil, ktorému do osemdesiatky chýbajú iba dva roky.

 

Piaty raz prvou dámou

Nevídané: až štvrtinu štartového poľa tvorili ženy (1307). Prvou dámou sa znova stala najlepšia slovenská vytrvalkyňa, 24 – ročná Katarína Berešová, ktorá vyhrala beh Devín – Bratislava už piaty raz a vzhľadom na vek môže tromfnúť aj Alenu Močáriovú, sedemnásobnú víťazku z obdobia 1986 – 2001.

„Devín je pôvabný beh, ktorý som nechcela vynechať, hoci posledné dni som mala hektické,“ vravela východniarka. „V piatok som stihla termín odovzdania diplomovky a v nedeľu sa mi bežalo, ako som si predstavovala. Bez trápenia, ľahko, na 10. kilometri som mala lepší medzičas ako na nedávnom polmaratóne v Berlíne a – to bol cieľ.“

Berešová vlani splnila B – limit na londýnsku olympiádu, frakfurtský maratón zabehla za 2:39:11, no straší ju hrozba, že jej čas prekoná Katarína Jánošíková. V deň, keď sa v Amerike žijúca Slovenka chystá bežať v Eugene (29. apríla), pobeží Berešová pre istotu v Dϋsseldorfe.„Nič nehodno nechať na náhodu,“ tvrdí svedomitá budúca inžinierka ekonómie, ktorá v diplomovke analyzovala finančnú situáciu Obalservisu, podniku, čo má v názve jej košický klub.

 

Minczér: Skvelá atmosféra

Po štarte v Londýne túži aj 26 – ročný Maďar Albert Minczér, ktorý zopakoval lanský mužský primát. Nie však v maratóne, ale na 3000 m prekážok, v disciplíne, v ktorej získal striebro na juniorských majstrovstvách Európy 2005.

„Veľmi dobrá trať, vlnitá, ale len tak akurát, a vôkol nej vynikajúca atmosféra,“ pochvaľoval si. „Na začiatku bol protivietor, ale potom nám už fúkalo len do chrbta.“

Dva a pol kilometra pred cieľom sa striasol aj v Maďarsku žijúceho Etiópčana Ashenati Erkola, ktorý už v Bratislave vyhral polmaratón aj maratón a chcel prvý raz aj národný beh, a pohodlne si dobehol po víťazstvo.

Včerajšie preteky boli Minczérovým prvým testom po vlaňajších operáciách oboch achiloviek a pred letnými pokusmi o nomináciu do Londýna na 3000 m prekážok „Olympiáda je môj veľký sen,“ tvrdí.

 

zdroj: denník SME

counter.php