Katky sa pobijú o Londýn

03.03.2012 22:52

 

Ktorá Katka bude reprezentovať Slovensko v olympijskom maratóne v Londýne? Trebišovčanka Berešová alebo v Astorii, severozápadnej časti New Yorku, žijúca Jánošíková? Pred začiatkom jarnej časti tohtoročnej maratónskej sezóny je na tom lepšie Berešová. Vlani v poslednú októbrovú nedeľu splnila vo Frankfurte londýnsky B-limit časom 2:39:11 h. Jánošíková za ním zaostala v októbri v Chicagu o 1:19 min. Aj ona je však stále odhodlaná zabojovať o svoj olympijský sen.

Ktorá Katka sa v Londýne postaví na štart, bude definitívne známe 2. Júna. Tento termín totiž náš atletický zväz určil ako rozhodujúci pre návrh nominácie v prípade, že obe budú mať na konte iba B-limit, s ktorým môže bežať na OH 2012 maximálne jedna maratónkyňa. Ak niektorá splní teraz na jar „áčko“ 2:37:00 h, potom druhú dostane na olympiádu tiež iba A-limit.

Obe Katky – maratónkyne sú už v plnej príprave. „Američanku“ však v decembri trochu pribrzdili problémy s holennou kosťou.

„Niekoľko týždňov som nemohla súťažiť a ani tvrdo trénovať, behala som len pomalšie. Už je to však, našťastie, všetko v poriadku,“ vraví analytička v newyorskej pobočke japonskej banky Sumitomo Mitsui.

Minulú sobotu vyhrala v New Yorku cestný beh na 4 míle (v prepočte 6,4 km) za 23:30 min. „Preteky som absolvovala v rámci tréningu, tieto kratšie vzdialenosti behám na ´ťažkých nohách´bez akéhokoľvek vylaďovania. Teraz je pre mňa kľúčové dobre sa pripraviť na jarný maratón. Nie je to však jednoduché, lebo vzhľadom na pracovné povinnosti si môžem dlhý vytrvalostný tréning dovoliť iba v nedeľu.“

Osemnásteho marca sa Katka Jánošíková otestuje na prestížnom Newyorskom polmaratóne („Veľmi dobre mi zapadá do prípravy“). Výsledok napovie veľa v súvislosti s jej možnosťami v aprílovom pokuse o splnenie olympijského limitu v maratóne. V rovnaký deň má druhá Katka – Berešová – naplánovaný test na 10-kilometrovej trati v nemeckých Drážďanoch.

„Na apríl som si zatiaľ vyhliadla dva maratóny. O limit sa pokúsim buď na menšom v USA, alebo priletím do Európy, kde je v tom období dosť kvalitných a rýchlych maratónov na rovinatých tratiach s výbornými podmienkami na dosiahnutie špičkového času,“ hovorí Jánošíková. „Ešte som sa nerozhodla, no keby som bežala v USA, vyhla by som sa náročnému cestovaniu. Na druhej strane v Európe je šanca na kvalitný výkon oveľa vyššia. Čas letí, čoskoro sa budem musieť definitívne rozhodnúť, čo si vyberiem.“

Katka Jánošíková je bežkyňa amatérka. Trénuje len vo voľnom čase popri náročnej práci. „Pred plánovaným aprílovým maratónom požiadam o niekoľko dní voľna. Behať popri riadnom zamestnaní a pripravovať sa na splnenie olympijského limitu je nesmierne náročné. Bez sponzora však momentálne nemám inú možnosť,“ opisuje Newyorčanka svoju neľahkú situáciu.

Základný súťažný itinerár na jarnú časť maratónskej sezóny si už stanovila aj slovenská šampiónka Katka Berešová, ktorá na kráľovskej vytrvaleckej trati debutovala vlani v Košiciach. Na Medzinárodnom maratóne mieru jej vlani 2. októbra B-limit na olympiádu (2:43:00)
 ušiel iba o 42 sekúnd, no presne po štyroch týždňoch ho splnila vo Frankfurte nad Mohanom.

„Prvého apríla čaká Katku polmaratónsky test v Berlíne,“ vysvetľuje Berešovej tréner Gabriel Valiska. „Potom budeme čakať, aký čas dosiahne Jánošíková a podľa toho sa zariadime. Ak to bude potrebné, Katka je pripravená nastúpiť na štart maratónu a zabojovať o olympiádu 29. Apríla v Dϋsseldorfe.“

GABRIEL BOGDÁNYI

 

zdroj : 

counter.php