Úžasné, neuveriteľné, obdivuhodné...

21.10.2011 17:06

V nedeľu na maratóne v Toronte dosiahli dvaja veteráni skvelé výkony. Storočný v Londýne žijúci SIkh z inickej provincie Pandžáb Fauja Singh zvládol maratón ako najstarší človek na svete časom 8:25:17 a utvoril svetový rekord v kategórii nad 100 rokov. Do rekordných listín sa zapísal aj osemdesiatročný Kanaďan Ed Whitlock, ktorý kráľovskú vytrvaleckú trať zvládol za skvelých 3:15:51. 

Pre denník šport som sa vyjadrila takto:

Považujem za obdivuhodné, že v takom vysokom veku dokážu ľudia dosiahnuť ešte vynikajúce výkony. Nepochybne si to u oboch maratóncov veteránov vyžaduje obrovskú sebadisciplínu a výborné zdravie. Keď porovnávam môj čas 2:43:42 z maratónskej premiéry v Košiciach s výkonom osemdesiatročného Kanaďana, vôbec nechápem, ako je také čosi možné. Tento človek buď dlhé roky pravidelne trénuje, alebo to má jednoducho v sebe. 

Katka

MUDr. Gabriel Valiska pre denník Šport na túto tému:

Obaja rekordéri musia žiť veľmi zdravo, keď dosiahli takéto obdivuhodné výkony a na svoj vek musia byť aj mimoriadne ctižiadostiví. Z medicínskeho pohľadu sú na tom obaja páni zrejme zdravotne a fyzicky oveľa lepšie, ako mnohí štyridsiatnici. Pre mňa je z hľadiska športovej kvality jednoznačne cennejší výkon osemdesiatročného Kanaďana. Čas 3:15:51 je v takom veku fantázia, klobúk dole pre ním. U storočného deduška zasa obdivujem, že sa vôbec na také niečo podujal.